Knjižnica Črnomelj

Elektronski viri

Preko naše spletne strani lahko dostopate do številnih e-virov: e-knjige, časopisi, revije, enciklopedije, katalogi in druge podatkovne zbirke, ki jih najdete na naši spletni strani. Hkrati vam ponujamo dostop do elektronskih virov kot sta Biblos.si in Avdiobook.

AVDIOBOOK

Postopek izposoje zvočnih knjig je enostaven, pogoj je urejeno članstvo v naši knjižnici ter naložena aplikacija na vašem mobilnem telefonu. Več informacij o avdio knjigah in ponudbo knjig si lahko ogledate na povezavi audibook.si. Aplikacijo Audibook si prenesete:– v trgovini Play (za Android telefone) – v trgovini App Store (za Apple telefone). Naenkrat imate lahko izposojenih do 5 knjig, trajanje posamezne izposoje pa je 14 dni.

BAZA SLOVENSKIH FILMOV

Baza slovenskih filmov je prosto dostopna baza podatkov, slikovnega, pisnega, zvočnega in video gradiva o slovenskih filmih in filmskih ustvarjalcih na spletu. Sistematično popisuje slovensko filmsko produkcijo in skrbi za digitalno distribucijo domačih avdiovizualnih del.

PLATFORMA COBISS ELA

Platforma COBISS Ela omogoča celovit tokokrog e-knjige od založnika do bralca.

Platforma COBISS Ela tako zajema:

  • aplikacijo COBISS Ela,
  • funkcionalnosti v programski opremi COBISS Lib oz. COBISS3
  • aplikacijo COBISS+ in mCOBISS ter
  • Readium licenčni in statusni strežnik

Člani si gradivo ponudnika COBISS Ela izposojajo v COBISS+ in mobilni aplikaciji mCOBISS. Pogoj za izposojo je veljavno članstvo v splošni knjižnici, član ne sme imeti neporavnanih obveznosti in imeti postavljenih omejitev, ki vplivajo na izposojo e-knjig. Član si lahko naenkrat izposodi 5 e-knjig, bere jih lahko na največ dveh napravah hkrati, rok izposoje je 21 dni, po preteku 24 ur od izposoje pa je mogoče e-knjigo tudi predčasno vrniti.

Za več informacij kliknite na povezavo: Platforma COBISS Ela

COBISS

Terminal predstavlja računalniški katalog, ki je namenjen predvsem pregledovanju knjižnične zaloge in iskanju gradiva. Program se imenuje COBISS/OPAC in je del sistema COBISS. To je enoten knjižnično informacijski sistem, v katerega je vključenih več kot 200 slovenskih knjižnic. V računalniškem katalogu je vse gradivo, ki je izšlo od leta 1991 do danes in ga naša knjižnica hrani. Preko OPAC-a je omogočeno iskanje gradiva tudi po vzajemni bazi - COBIS-u, kjer dobite informacijo, katere knjižnice v Sloveniji določeno gradivo imajo. Možno je tudi iskanje gradiva po posameznih knjižnicah v Sloveniji. mCOBISS: na voljo je za več vrst mobilnih naprav. Za telefone in tablice, ki delujejo na operacijskih sistemih Android ali iOS, je na voljo brezplačna mobilna aplikacija. Namestite jo tako, da z vašo mobilno napravo obiščete spletno stran m.cobiss.si in izberete ustrezno povezavo. mCobiss vam omogoča dostop do informacij v več kot 400 slovenskih knjižnicah. Kadar koli in od koder koli. Poiščite in rezervirajte knjigo, revijo, časopis, DVD. Podaljšajte roj izposoje ali pa poglejte, kaj berejo drugi.

dLib.si

Digitalna knjižnica Slovenije - dLib.si je spletni portal za dostop do slovenskega digitaliziranega znanja in kulturnih zakladov. Ponuja prosto iskanje po virih in dostop do digitalnih vsebin: člankov, fotografij, zemljevidov, plakatov in zvočnih posnetkov.

KAMRA

Regijski portal KAMRA je spletni informacijski sistem, ki združuje informacije s področja domoznanstva kot jih zdaj na tradicionalen način zbirajo in posredujejo splošne knjižnice in druge lokalne kulturne in izobraževalne ustanove. S koordiniranim sodelovanjem partnerskih institucij na območju regij so informacije dostopne z enega mesta, kreirane pa v tistih institucijah, ki so za določena področja najbolj kompetentne. Portal z enega mesta omogoča dostop do digitaliziranih vsebin, polnih besedil, informacij, programov in projektov ter s tem skrajšano, poenostavljeno in ciljno usmerjeno iskanje podatkov. Portal KAMRA približuje bogastvo kulturne dediščine in dejavnosti, ki jih izvajajo knjižnice, arhivi in muzeji vsem prebivalcem Slovenije, s tem pa tudi promovira slovensko znanje in kulturo v svetu. Z vzpostavljanjem različnih partnerstev na regionalnem nivoju (kultura, druge javne službe, gospodarstvo, posebej turizem, nevladne organizacije) se krepi povezanost in sodelovanje v regijah.

KANOPY

Kanopy je platforma za pretočne videovsebine na zahtevo.Namenjena je uporabnikom splošnih in univerzitetnih knjižnic ter ponuja bogato zbirko nagrajenih filmov in dokumentarcev. Na voljo vam je več kot 30.000 naslovov filmov, več kot 750-ih producentov in razvrščenih v 100 različnih kategorij. Platforma vključuje tudi videovsebine za otroke v pododdelku Kanopy Kids.Vsak mesec imate na voljo do deset (10) predvajanj. Ko jih porabite, boste za nadaljnje oglede morali počakati na nov mesec, zato previdno pri izbiri. Izbrani film vam bo na voljo za ogled 72 ur, medtem ko si epizode serije lahko ogledate v roku enega meseca.V Kanopy vstopite preko povezave https://miranjarc.kanopy.com/.

Library PressReader

Zbirka vam omogoča bralno izkušnjo dnevnega časopisja v elektronskem okolju na vašem računalniku ali preko pametnih naprav (tabličnih računalnikov, mobilnikov), ki za delovanje uporabljajo operacijske sisteme iOS, Android, Windows 8 ali BlackBerry10. Iz vaše zofe ali pa v mirnem okolju knjižnice lahko izbirate med več kot 4.000 naslovi dnevnega časopisja in revij, iz več kot 100 držav in v več kot 60 jezikih sveta.

Vprašaj knjižničarja

Referenčni servis Vprašaj knjižničarja omogoča postavljanje vprašanj in takojšen prejem odgovorov v klepetu ali prejem odgovora v 24 urah od ponedeljka do petka (razen ob praznikih!) po e-pošti. Referenčni servis izvajajo za to usposobljeni knjižničarji/informatorji v sodelujočih knjižnicah in IZUM-u. Storitev je brezplačna in ni pogojena s članstvom v knjižnici. Namen referenčnega servisa je izkoristiti razvoj informacijske in komunikacijske tehnologije ter ponuditi uporabnikom referenčne storitve, ki jih sicer lahko dobijo le v knjižnici. Online referenčni servis ni nadomestilo za klasično referenčno službo v knjižnici, še posebej, kadar potrebujete nasvete pri iskanju informacij s kompleksnejših področij.

Dostopnost