Knjižnica Črnomelj

Razpis 19. literarnega natečaja Lepota besede 2024

lepota_besede

Vabimo vas k prijavi na 19. literarni natečaj Lepota besede 2024.

UDELEŽENCI
Na natečaj lahko pošljejo svoja dela odrasli literarni ustvarjalci (nad 18 let) iz Bele krajine in širše Dolenjske ter Posavja in Slovenci Slovenskega doma KPD Bazovica na Reki in KPD Slovenski dom iz Zagreba ali drugih izseljenskih društev na Hrvaškem.


DELA
Natečaj je odprt za vse literarne zvrsti – pesem, pripoved, dramsko besedilo, aforizem in strip. Vsak avtor lahko sodeluje ali s sklopom do 7 pesmi ali 1 kratko pripovedjo ali krajšim dramskim besedilom (oboje do 5 strani A4 oz. do 7500 znakov) ali sklopom do 10 aforizmov ali 1 stripom (do 5 strani).
Poslani prispevek mora biti do natečaja še neobjavljen, obvezno natipkan in označen s šifro. V zaprti kuverti ali drugi e-priponki (če pošiljate prispevke po elektronski pošti) pa naj bodo naslednji podatki: šifra, ime in priimek avtorja, domači naslov, letnica rojstva, telefonska številka, naslov e-pošte). Strokovni ocenjevalec bo dobil v branje samo besedila podpisana s šifro, brez avtorjevih podatkov, s čimer bomo zagotovili anonimnost natečaja.


IZBOR, STROKOVNI SPREMLJEVALEC
Dela bo pregledal DAVID BEDRAČ, pesnik, pisatelj, doktor literarnih ved, profesor slovenščine in literarni mentor. Objavil je sedem pesniških zbirk za odrasle in tri za otroke. Objavil je tudi dva priročnika o pesnjenju in zbirko kratkih zgodb. Piše literarno kritiko in članke s področja literature in kulture. Vodi literarne delavnice in je mentor številnim, danes uveljavljenim mladim avtorjem po vsej Sloveniji. Njegove pesmi so prevedene v več jezikov, sodeloval je tudi na festivalih in srečanjih s tujimi pesniki. Leta 2007 je izšel njegov priročnik o pesnjenju Brez uteži.
Izbral bo po eno delo najboljših 30 avtorjev za objavo v publikaciji. Najboljši trije avtorji bodo prejeli posebne nagrade, vsi sodelujoči pa bodo povabljeni na zaključno prireditev (ta bo predvidoma 23. novembra 2024).


ROK
Prispevke do 16. 9. 2024 pošljite v kuverti s pripisom »Lepota besede 2024« ali prinesite na enega od naslovov oz. pošljite po elektronski pošti (Tudi če prispevke pošiljate po navadni pošti, prosimo še za elektronsko različico):
• JSKD, Območna izpostava Črnomelj, Ul. Mirana Jarca 20, 8340 Črnomelj, helena.vuksinic@jskd.si
• Knjižnica Črnomelj, Ul. Otona Župančiča 7, 8340 Črnomelj, breda.kocevar@crn.sik.si

Projekt ogranizirata Knjižnica Črnomelj in JSKD OI Črnomelj.

Nazaj na: Obvestila
Dostopnost